Tips om een buurtplatform te bouwen
Alles is er al, je hoeft het alleen maar te zien en te verbinden
In elke wijk zijn al mensen die zich inzetten. Vaak doen ze dat verkokerd van elkaar, zien elkaar soms misschien wel als concurrenten (want dat is hen zo aangepraat door externen). De meerwaarde die jij kunt bieden is een gezamenlijk platform te smeden, waarin en waardoor buurtcommunicatie kan plaatsvinden over hun activiteiten, waardoor je als applaus machine gaat fungeren voor hen, je wilt dat ZIJ succesvol worden want met die energie bommetjes wordt de wijk beter.
Organiseer buurt events (met velen samen)
Een buurt is geen buurt als er niet af en toe evenementen worden georganiseerd. Een zomerfestival? Een Nieuwjaarsborrel? En zorgt dat mensen nooit ‘’anoniem’’ zijn op zo’n event, bedenk iets waardoor iedereen even zegt wie die is, (''ik ben de fietsenmaker van de buurt’’ dan kunnen anderen weer connecten met iemand. Over tijd zul je zien dat er vele meer samenwerkingen ontstaan in zo’n buurt want men weet elkaar te vinden.
En vaak is het niet eens de dag zelf, maar de aanloop er naar toe, waarin ineens nieuw talent naar voren stapt, de een bakt de appeltaart, de ander helpt even met opruimen.
Hoe krijg je mensen (actief)?
NIET door een mooi aanbod van een programma de buurt in te gooien en mensen te vragen te komen maar
Draai het plaatje eens helemaal om en ga een niet kijken wie ‘’ je erbij kunt halen’’ wat het gaat niet om ‘’jou’’ als platform. maar ga eens kijken hoe je anderen kunt steunen in de wijk, zo bouw je platform
Wakker overal in de buurt de bewonerscommissies / VVE’s van wooncomplexen en flats aan.
Je kunt het buurtplatform ook zien als de opteldsom van alle wijkjes en wooncomplexen in een buurt. Ondersteun die met mensen die aanhaken, met notulen maken, met… en zorg dat ze op 2 benen gaan staan: 1 been is het overleg met verhuurder/de wooncomplex issues, het andere been de leefomgeving, de buurt
2x per jaar overleg met elkaar als BewComm's van de hele buurt is al een geweldige vooruitgang, maar net zo belangrijk is dagelijkse support met flyertjes maken, tenten die gezamenlijk gebruikt kunnen worden of advies of hen te helpen de dingen op te lossen die ze tegenkomen. En als de donkere dagen aanbreken, dan kun je ze allemaal vragen voor hun eigen stukje buurt een straatlampencheck te doen. Zo maak je samenwerking hele concreet.
Veel gemaakte fouten/misvattingen
Denken dat je meteen een formele organisatie moet oprichten
Dat juridische jasje komt wel als je er aan toe bent, en maak het dan zodat het past om de energie en werkwijze die er is. Voorzitter , secretaris etc zijn functies die misschien passen bij vroeger, maar het kan echt anders en leuker. Coördinator, aanjager, dossier bijhouder etc
Conflict? ga eens NIET er over praten
heel veel instanties en ambtenaren hebben een beperkt instrumentarium/ repertoire, namelijk dat wat ze zelf de hele dag doen: praten over problemen met het doel ze op te lossen. Er zit echter een bijwerking aan dit medicijn: ontzettende uitputting en weglekken van energie.
Er zijn heel andere manier om conflicten op te lossen> koop eens een bloemetje, ga samen iets organiseren, een buurt event of zo, of kijk eens waar de ander mee bezig is in de wijk en ga dat steunen, bijvoorbeeld met een extra bericht erover op de buurtwebsite.
Beslissingen ,
je kunt veel tijd steken in beslismethodes maar in de wererld van buurtverbeteren nemen beslissingen zichzelf, namelijk of iemand de handen uit de mouwen steekt, daarmee besluit hij/zij of het gebeurt. Het geen zin tijd te steken de consent methode dat de laatste persoon (en wie is dat dan) het er ook nog mee eens is. Of om vooraf te bewijzen dat er draagvlak is. Probeer gewoon eens wat. Als coalitie van buurtplatform bevelen we de ''coalition-of-the-willing'' aan als methodiek om dingen in de buurt in beweging te krijgen.
Ga geen lijstje beleidsprio’s maken en proberen uit te (laten) voeren
Je bent een organisatie van de gras roots, van onderop, van de energie die er is opgeteld en nog wat vermeerderd door synergie en catalysatie. pokon geven noemen we dat. Als dat is wat er is, is dat wat er is. De ene buurt zal daarom wel een propjesprikdag hebben, de andere niet… en dat is prima
Het buurtplatform als een van de vele organisaties in de wijk zien?
Sommigen zien een buurtplatform als een van de vele maatschappelijke organisaties in de wijk. Toch is de rol wezenlijk anders, het is de sociale infrastructuur van de wijk
De betere manier is om het buurtplatform als een zwermcoalitie te zien, de samenwerking van alle bewoners commissies in een wijk, alle initiatieven. Dat is ook waarom het concurrentiemodel niet van toepassing is. Hoezo zouden de bewoners commissies een 2de samenwerking met elkaar aangaan?
werkgroepen maken?
Je kunt beter aan het werk gaan in groepen (proef je het verschil?). Daar halen meer mensen meer energie uit.
Representatief? Nope dat is de verkeerde vraag
Buurtplatformen wordt vaak gevraagd ‘’of ze wel representatief zijn’’. Dat zou nodig zijn als ze onderdeel zouden zijn van de beslis democratie. Buurtplatformen houden zich echter bezig met participatieve democratie, de doe-democratie, hun doelstelling is niet representatief te zijn maar collectief actief te zijn, zoveel mogelijk samenwerking tussen de mensen die vanuit eigenaarschap de handen uit de mouwen steken om samen mens, buurt of stad te verbeteren.
De betere vraag om te stellen is dan ook ‘’waarop stoelt de legitimiteit van een buurtplatform’’
Kijk voor de legitimiteit van buurtplatformen meer naar het commons-domein, het samen eigenaarschap mogen nemen, dan naar het vertegenwoordigende domein van de representatieve democratie.
Voor de buurtplatformen vormt niet representativiteit maar gemeenschapskracht de basis van legitimiteit. Buurtplatformen halen hun legitimiteit uit concrete resultaten in de buurt, Buurtplatformen zijn niet ‘’vertegenwoordigend’’, maar geven een stem, en die kan ook meervoudig zijn, aan de leefwereld, - vooral aan hen die te vaak niet gehoord worden maar wel de impact ondervinden van besluiten en uitvoeringen- , zodat de beslisdemocratie en -uitvoerders beter hun taak kunnen doen. Stemversterkers
Kijk voor tips ook eens op de site van LSA ( www.lsabewoners.nl ) en de kennisbank van !Woon ( www.buurtplatforminfo.nl )